Konkursraten er på sit højeste niveau i ti år. Mere end én ud af fire – 27 procent – nordiske virksomheder skal gennemgå en forretningstransformation for at overleve. Det viser en ny analyse fra Boston Consulting Group.
KØBENHAVN – Med inflation, geopolitisk konflikt, høje renter og afslutningen på covid-relateret statsstøtte taget i betragtning, er det tydeligt, at forretningsmiljøet i Norden er ekstremt udfordret lige nu.
Konkursraten i Norden er på sit højeste niveau i 10 år. Særligt slemt står det til i Danmark, hvor antallet af konkurser steg med hele 18 procentpoint fra 2022 til 2023. Der tegner sig et tydeligt billede af behovet for virksomhedstransformationer på tværs af sektorer – men to industrier er særligt pressede. Det fremgår af en ny rapport – ’BCG Transform & Special Situations Index 2024’ – fra Boston Consulting Group (BCG), som inkluderer en analyse af offentlige virksomheder i hele Europa.
“Generelt står europæiske virksomheder over for et stærkt transformationspres, hvor mange er nødt til at ændre deres forretningsmodel for at kunne overleve. Men Norden og Danmark skiller sig særligt negativt ud. Her steg konkursraten med 18 procentpoint, sammenlignet med 11 procentpoint i Europa. Denne stigning afspejler afslutningen på covid-relateret statsstøtte, som midlertidigt lettede presset på virksomhederne,“ udtaler Gertie Lærkholm, landechef for BCG i Danmark.
Én ud af fire virksomheder – 27 procent – i Norden står over for et stærkt pres for at gennemgå en virksomhedstransformation. Sammenlignet med én ud af fem – 21 procent – i Europa. For cirka én ud af 15 selskaber er de finansielle og operationelle udfordringer så store, at de er nødt til at iværksætte mere aggressive tiltag, før situationen forværres.
”På kort tid er den økonomiske situation blevet stærkt udfordret blandt andet pga. aftagende efterspørgsel i mange sektorer og stigende inflation. Selvom der er stor variation blandt individuelle virksomheder, ser det i gennemsnit ud til, at nordiske virksomheder har været langsommere til at reagere og implementere nødvendige ændringer,” siger Gertie Lærkholm.
Dette er virksomhedernes ledelser smerteligt klar over. BCG har som del af analysen gennemført en AI-drevet undersøgelse til at gennemgå selskabsudtalelser og dokumenter. I denne er referencer til ’transformation’ blandt nordiske selskaber steget med 64 procent siden 2022, mens referencer til ’restrukturering’ er steget med 32 procent.
Særligt to industrier fremgår stærkt udfordrede. Den ene er energi, hvor 62 procent af nordiske virksomheder står med et stærkt transformationspres (sammenlignet med 16 procent i Europa). Her ser vi, at geopolitiske spørgsmål ændrer forsyningskæderne og skaber ubalance i branchens økonomi. Samtidig tvinger overgangen fra fossile brændstoffer til bæredygtige energikilder virksomheder til at genopfinde deres forretning.
Den anden er TMT – telekommunikation, medier og teknologi – med 55 procent (sammenlignet med 37 procent i Europa). Særligt telekommunikationsvirksomheder står over for et intenst omkostningspres. De har kapitaltunge forretningsmodeller og skal foretage betydelige investeringer i at bygge ny infrastruktur til 5G og fibernet, samtidig med at højere renter gør kapital mindre tilgængelig. Desuden betragter forbrugerne i stigende grad telekommunikationstjenester som en vare, hvilket presser virksomhederne til at differentiere sig. Blandt medievirksomheder truer den fragmenterede og ikke-lineære måde at konsumere underholdning på samt tilkomsten af nye digitale aktører.
Mest læste nyheder
© 2024 Copenti ApS • Cookie- og privatlivspolitik • Persondatapolitik • CVR-nr.: 42267937 • H.P. Hansens Plads 32, 4200 Slagelse • Tlf: