Elnettet kan sætte en kæp i jeres væksthjul

Det kan være risikabelt for jeres drift og virksomhedsvækst, hvis I udelukkende baserer jeres strømforbrug på det offentlige elnet. Efterspørgslen på elektricitet fra det offentlige elnet stiger voldsomt, og som leder i en industrivirksomhed kan du ikke være sikker på, I kan få den effekt, som I skal bruge for at udfolde jeres vækstplaner.

Allan Andreasen er forretningsdirektør i ABB Electrification
Allan Andreasen er forretningsdirektør i ABB Electrification

Af Allan Andreasen, direktør hos ABB

Hele samfundet skal elektrificeres, og vores energi skal komme fra vedvarende energikilder. Det er den klokkeklare målsætning for politikere, erhvervslivet – ja, egentlig for langt de fleste danskere. Men før vi kommer dertil på en stabil og bæredygtig måde, skal vi nok desværre gå igennem forskellige forsyningsudfordringer.

Hos ABB er vi hver dag i sving med at hjælpe virksomheder med at opnå en mere grøn energiprofil, blandt andet med en generel elektrificering på bekostning af for eksempel gas. Desværre er der dog ikke altid så meget fokus på mængden af energi, som for eksempel store industrivirksomheder skal have adgang til. Og det kan overraske en del virksomhedsledere, at den offentlige elforsyning ikke bare er en kilde med ubegrænset kapacitet.

På trods af, at elnettet er blevet udbygget til en ret kompleks infrastruktur, har vi været vant til, at strømmen bare er der. Men som med alle andre varer kan der opstå et udbudsproblem, hvis efterspørgslen bliver for høj. Synspunktet bakkes op af klima-, energi- og forsyningsministeren, der for nylig var ude med et budskab om, at virksomheder er bekymrede for, om der er tilstrækkelig forsyning. Netop den problematik kan potentielt blive et problem for jeres industrivirksomhed, hvis I er i gang med eller planlægger at omlægge produktionen til elektricitet. Manglende udbud af strøm kan også give problemer, hvis I bare har planer om at udvide driften på grund af efterspørgsel fra kunder.

Måske har I i dag en 5 MWh-forsyning fra det offentlige elnet. Men det er er langt fra sikkert, at I kan få øget effekten, hvis I har behov for det. Der er flere om efterspørgslen og mange forskellige behov og nye teknologier, der skal tilgodeses i en grøn elektrificering af samfundet. Det er ikke alle steder, infrastrukturen følger med.

Tag ejerskab og tænk langsigtet

Hvis I som energiintensiv virksomhed stadig vil jagte jeres vækstplaner, er det derfor en god idé at finde ud af, hvad der er af alternative muligheder.

Det handler generelt om at tage ejerskab over egen elforsyning og dermed minimere forsyningsrisikoen. Det kan for eksempel være ved at få solceller eller varmepumper installeret – måske med en lagringsmulighed tilknyttet. På den måde reducerer I jeres afhængighed af forsyningen fra elnettet, og det kan endda vise sig at være en ganske givtig forretning, fordi I på grund af højere energipriser får forrentet jeres investering i et energianlæg på en attraktiv måde.

Ved at have eget energi-setup undgår I også de såkaldte ’blackouts’ og ’brownouts’, der opstår i elnettet fra tid til anden, og som samlet kan være yderst bekosteligt for en industri- og produktionsvirksomhed.  

Lavere priser må ikke blive sovepude

Energipriserne eksploderede med Ruslands invasion af Ukraine, men er siden andet halvår af 2022 faldet godt tilbage. De meget volatile priser ser vi ikke rigtig mere. Men roen må ikke blive en sovepude.

Som ansvarlig virksomhed er miljø og klima højt på forretnings- og samfundsdagsordenen, og netop derfor giver det god mening at få for eksempel sit eget decentrale mini-kraftværk. Ved at producere egen grøn strøm er virksomheden sikker på ikke at belaste CO2-regnskabet unødigt.

Med en decentral løsning trækker jeres virksomhed ikke på det fælles elnet, der i forvejen er hårdt spændt for. Og som samtidig kan være baseret på fossile brændsler.

En ekstra fordel ved at omstille jeres energiforbrug til grønne kilder er, at I kommer til at spare energiafgifter, som især fra 2030 kan forventes at stige, da 2030 er sat som et vigtigt skæringsår for krav til den grønne omstilling.

Alt i alt går både samfundsansvar, forsyningssikkerhed og økonomi op i en højere enhed, hvis I vælger en decentral energiforsyning. Det giver mening på alle måder.

Del artiklen:

© 2024 Copenti ApSCookie- og privatlivspolitikPersondatapolitik • CVR-nr.: 42267937 • H.P. Hansens Plads 32, 4200 Slagelse • Tlf: +45 39 39 32 45