Danskerne slår rekord i genbrug – men udviklingen står stille hvad angår at få solgt sine brugte ting

For niende år i træk udkommer Genbrugsindekset, som i år sætter ny rekord: Hele 81 % af danskerne har inden for det seneste år købt og solgt brugt, og det betyder, at danskerne aldrig har genbrugt så meget som nu. Gabet mellem hvor mange, der køber og sælger brugt, har dog aldrig været større. Genbrugsindekset viser også, at det er de unge, der løber med titlen som de mest flittige genbrugshajer, og at en genbrugssælger i gennemsnit det seneste år har tjent 5.624 kr. på at sælge sine brugte ting.

Danskerne er bedre end nogensinde til at handle brugt, men det halter, når det gælder at sælge brugt. Her står udviklingen stille.
Danskerne er bedre end nogensinde til at handle brugt, men det halter, når det gælder at sælge brugt. Her står udviklingen stille.

Vi køber mere brugt, end vi sælger brugt. Det er en af konklusionerne fra den største danske undersøgelse inden for privat genbrugshandel, som netop er udkommet – Genbrugsindekset 2024. I rapporten bliver danskernes genbrugshandel kortlagt på tværs af alle genbrugsplatforme.

Aldrig har så mange danskere samlet set købt og solgt genbrug som nu. Hele 81 % af danskerne har nemlig handlet med brugte varer det seneste år. Heraf har 73 % købt brugte varer, mens kun 49 % har solgt brugt. Andelen af de genbrugs-købelystne danskere er dermed steget, mens der ifølge Genbrugsindekset sidste år var lige så mange, der solgte brugt som nu. Med andre ord er det blevet mainstream at købe varer, mens der stadig er plads til, at flere danskere får solgt ud af deres ting.

– Genbrug er gået fra at være en trend til en selvfølge. Da vi i 2016 udgav Genbrugsindekset første gang, var det ”kun” 59 % af danskerne, der genbrugte, og i dag er det tal steget til hele 81 %. Der er altså sket en markant stigning de sidste ni år, men vi halter lidt efter på ”sælger-fronten”, fortæller Julie Schoen, presseansvarlig for DBA, som står bag Genbrugsindekset.

De unge har fortsat førertrøjen i genbrug

Stiller du ti danskere i alderen 16-30 år op på en række, har ni af dem handlet genbrug det seneste år, viser Genbrugsindekset. Dermed er det de unge, hvor flest køber og sælger brugt.

I år viser Genbrugsindekset også, at jo ældre du er, jo mindre tilbøjelig er du til at sætte din gamle reol til salg eller købe din nabos retro-campingtelt. Den ældste aldersgruppe i Genbrugsindekset, de 61-75 årige, løber nemlig med titlen som de ”dårligste” genbrugshajer, eftersom kun 67 % af dem har handlet brugt inden for det seneste år.

– Vi kan se, at det er hos de unge, at muligheden for at spare og tjene penge, vægter højest, når vi spørger dem, hvorfor de handler brugt. Det samme gælder ’at gøre noget godt for klimaet’. De unge er jo super gode til at gå ind og tage et grønt ansvar, og samtidig er mange af dem på SU, så de er også motiverede af at spare penge, fortæller Julie Schoen.

5.642 kr. kan du tjene på et år ved at sælge dine brugte ting

Der er da også en del penge i at sælge dine gamle ting, for de danske krejlere tjente ifølge Genbrugsindekset 2024 i gennemsnit 5.624 kr. på at sælge brugt det seneste år. Det er især tøj, møbler og boligtilbehør, der blev solgt. Genbrugskøberne har de seneste 12 måneder kastet hele 5.548 kr. efter genbrugsvarer.

Den mest populære ting at købe brugt er..

71 % af de unge har købt genbrugstøj inden for det seneste år, og generelt er tøj også den ting, flest danskerne har købt brugt ifølge Genbrugsindekset 2024. Blandt den ældste generation er det dog kun 26 %, der har formastet sig til at købe en brugt kjole, en retro jakke eller andet genbrugstøj.

Springet mellem de unge og den ældre generation kan også ses på brugernes adfærd på DBA’s egen platform. Alle aldersgruppers mest anvendte søgeord på DBA er ’sofa’, mens det kun er hos de ældre, det ikke forholder sig sådan: Her søger de nemlig mest efter ’lænestol’.

Julie Schoens bedste tips til at få solgt brugt:

1) Start med at sælge noget, der vil give dig en succes-oplevelse, så du får blod på tanden; Sælg derfor noget, der er let at sælge, og det er eksempelvis ting fra brands, vi kender. Det muliggør også, at du let kan finde tilsvarende varer på DBA og dermed aflure det korrekte prisniveau at lægge sig i.

2) Har du ikke tid eller overskud til at koordinere med køber, hvornår du er hjemme, kan du stille din vare indenfor din havelåge eller lign. og skrive køber en ”vejledning” (som du kan bruge igen og igen) til at finde din ting. Sådan kan du holde åbent 24 timer i døgnet i din egen ”genbrugsbutik”.

3) Vær ærlig i din salgstekst og med de billeder, du tager af varen. Sørg for at få forventningsafstemt så godt som muligt med køber, så køber ikke går forgæves, når vedkommende kommer og afhenter varen hos dig.

null
Genbrugsindeket 2024 – Her ses udviklingen af de genbrugslystne danskere
null
Genbrugsindeket 2024 – Her ses forskellen i, hvor mange der køber versus sælger brugt
null
Genbrugsindeket 2024 (DBA-tal): Hvad de forskellige aldersgrupper søger efter på DBA
Del artiklen:

© 2024 Copenti ApSCookie- og privatlivspolitikPersondatapolitik • CVR-nr.: 42267937 • H.P. Hansens Plads 32, 4200 Slagelse • Tlf: +45 39 39 32 45